2014-05-22 11:20:18• hírek • Kocsis Zoltán

Szigorúan ellenőrizni fogják a catering cégeket!

Május 8-án negyvennégy gyerek kapott ételmérgezést Aranyosmeggyesen, miután elfogyasztották az óvoda által biztosított ebédet. Ennek hatására Eugeniu Avram prefektus elrendelte: a Közegészségügyi Igazgatóság, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, valamint a Fogyasztóvédelmi Hatóság tegyen lépéseket annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

A három intézmény vezetője a legutóbbi prefektusi kollégiumi ülésen bejelentette: a következő hetekben, tekintettel a ballagások közeledtére, szigorúan ellenőrizni fogják az étel házhoz szállításával foglalkozó cégeket, illetve a tanintézmények saját konyháit!

Nicolae Dumuta, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője röviden ismertette azokat a pontokat, amelyeket a catering cégeknek mindenképpen tiszteletben kell tartaniuk. Nagyon fontos, hogy az alapanyag származását igazolni tudják és azok engedéllyel rendelkező beszállítóktól származzanak. Szintén nagyon fontos, hogy a szállítás és raktározás körülményei is megfeleljenek az előírásoknak és szükség esetén hűtéssel rendelkezzenek.

A főtt ételeknek a felszolgálás előtt legtöbb két órával kell elkészülniük és azt 60 Celsius-fok fölött kell tárolni. A hideg ételeket pedig a megfelelő mértékben hűteni kell.

Dorina Guran, a Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjének adatai szerint Szatmár megye 55 óvodája közül 14 áll szerződésben catering cégekkel. Elsősorban falusi környezetben működő óvodák alkalmazzák ezt a megoldást, amelyeknek nincs lehetőségük saját konyhát üzemeltetni. A szakember a gondok között említette, hogy Szatmár megyében mindössze 11 orvos és 46 asszisztens dolgozik a tanügyben a szükséges 30 orvos és 110 asszisztens helyett.

Guran felhívta a catering cégek és a tanintézmények figyelmét, hogy az élelmiszert egyszer használatos edényekben kell felszolgálniuk, a porciózást pedig a cégnek kell elvégeznie, nem pedig az óvodai alkalmazottaknak.

Eugeniu Avram maximális szigort kért az újabb hasonló esetek elkerülése érdekében és elrendelte, hogy minden egyes tanintézményben legyen egy személy - de nem az igazgató - aki a gyerekek élelmezéséért felel és akit a Közegészségügyi Igazgatóság, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, valamint a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei kellően ki tudnak képezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: